« Zpět na všechny příspěvky

Historie projektu a společnosti Citace.com

Historie projektu a společnosti Citace.com

Historie a vývoj Citace.com

Začátky a vznik projektu

V roce 2004 panovala v Česku nejednotnost ohledně správného používání normy ČSN ISO 690 pro citování zdrojů, což způsobovalo zmatky při tvorbě citací. Ačkoli existovaly zahraniční citační nástroje, studenti potřebovali jednoduchý nástroj, který by automaticky generoval citace. Právě v této době Martin Krčál a Blanka Farkašová vytvořili první český generátor citací, který vznikl jako studentský projekt. Nástroj se rychle rozšířil z Brna do dalších měst a stal se oblíbeným pomocníkem mezi studenty i akademickými pracovníky.

Rozvoj a technologická vylepšení

V roce 2008 spatřil světlo světa generátor verze 2.0, která přinesla funkce jako ukládání citací a jejich propojení s externími databázemi. Dva roky nato, v roce 2010, se Martin Krčál spojil s programátorem Miroslavem Gajdou a společně přetvořili původní nástroj na plnohodnotný citační manažer Citace PRO. Tento systém se stal oblíbeným nejen na českých a slovenských univerzitách, ale také v knihovnách, kde usnadnil práci s citacemi jak akademikům, tak především studentům.

Založení společnosti a expanze

V roce 2015 došlo k formálnímu založení společnosti Citace.com, s.r.o., která převzala distribuci systému Citace PRO a začala rozvíjet vzdělávací aktivity v oblasti citací. Díky svému uživatelsky přívětivému rozhraní a kvalitnímu zázemí se Citace.com brzy staly synonymem pro citování nejen mezi studenty, ale také mezi učiteli.

Inovace a růst

Od svého vzniku společnost neustále vylepšuje své produkty a přichází s novými funkcionalitami. Již od roku 2008 systém podporuje automatické generování citací na základě ISBN, DOI či názvu dokumentu. V roce 2013 byl uveden na trh doplněk pro Microsoft Word, který dále usnadnil práci s citacemi. O tři roky později Citace.com expandovaly na slovenský trh. Další velký milník přišel v roce 2018, kdy společnost spustila databázi českých a slovenských odborných časopisů Pablikado a zaměřila se na digitální obsah.

Kromě technologických inovací se Citace.com dlouhodobě věnují vzdělávání v oblasti práce s informacemi. V roce 2021 vznikla vzdělávací sekce společnosti, která začala výrazně rozšiřovat nabídku kurzů zaměřených na citace a plagiátorství. Rok 2024 pak přinesl spuštění platformy Digitalo, která sjednotila všechny vzdělávací aktivity společnosti na jedno místo a nabídla online přístup k výuce nejen v oblasti citací, ale i aktuálních témat, jako je umělá inteligence.

Společnost Citace.com tak nejen pokračuje ve své misi usnadňovat práci s citacemi, ale také nadále rozšiřuje své působení v oblasti vzdělávání a digitálních služeb.


Martin Krčál

Markéta Kytnerová, 2024-10-21


Sdílet příspěvek: